28 Nisan 2011 Perşembe

Hafta 4

Hafta 4

Konu Başlığı: Bilgi türleri, veri, enformasyon, bilgi, bilgelik


1. Veri, enformasyon, bilgi ve bilgelik kavramlarının İngilizce karşılıkları nelerdir?
2. Bu kavramlar ne anlama gelmektedir?
3. Yukarıdaki kavramlar dikkate alındığında BİLGİ TOPLUMU olma kavramı ne anlam ifade etmektedir (Bilginin kaynağı, bu kaynaktan size ulaşana dek geçen aşamaları ve bilginin doğruluğunu araştıran ve sorgulayan birey olma kavramlarını dikkate alınız)
1)
Veri (data),
Enformasyon(information)
Bilgi(information)
Bilgelik(wisdom)
2)
Veri nedir ?
Veri (Data): Bilgisayara girilen işlenmemiş (ham) bilgilere veri denir
Enformasyon nedir ?
Belli bir alanda ve belli bir toplumda bilgi ve haberlerin yayılmasına olanak sağlayan araçların tümüne verilen addır.
Enformasyon, genel olarak insanın dış dünyayla ilişkisinde, belirsizlik düzeyini azaltan her tür uyaran şeklinde tanımlanabilir. daha özel olarak ise formatlanmış ve yapılandırılmış veriler bütünü olarak tanımlanabilir.

yaygın anlamda enformasyon terimi, "haber" (ing. news, alnı. nachrichf) veya mesaj terimiyle eşanlamlıdır. shannon, mesajın ilettiği "enformasyon miktarı" kavramını matematik olarak tanımlarken enformasyon terimine de teknik bir anlam yüklemiştir. enformasyon bilgiden farklıdır. bilgi, bir öğrenme kapasitesi ve bilişsel kapasite gerektirmektedir, birbirinden farklı gerçeklikleri kapsar; örneğin eğitim kurumlarında verilen bilgiler, bir araştırma laboratuarında elde edilen bilgiler veya bir üretim (bir iş yaparken) etkinliği sırasında kendiliğinden ortaya çıkan bilgiler.


Bilgi nedir ?
Bilgi üzerinde çalışılan içerik ve perspektife göre pek çok çeşitte anlamlar içeren kompleks bir kavramdır. Bazı tanımları: •Öğrenme, araştırma veya gözlem sonucu elde edilen gerçek ve lkelerin bütününe verilen addır. Bilgi karşımıza birçok farklı şekilde çıkabilir. Çizim, metin ,fotoğraf,film vb. birer bilgi çeşididir. Bilgi bir işi gerçekleştirmede sermaye, emek veya topraktan daha fazla konuyla ilgilidir. Bununla birlikte en fazla ihmal edilen varlıktır. Bilgi yeni çıkmış durumlara adapte olabilme yeteneği sağlar, öğrenmenin bir sonucudur ve rekabet avantajını arttırır. Burada önemli olan husus tanımdan da anlaşılacağı üzere “bilginin kaydedilebilir, görülebilir, tekrar tekrar elde edilebilir.
Bir bilginin değerli olması için odaklanmış, test edilmiş, gerçeklenmiş ve paylaşılmış olması gereklidir. Ayrıca bilginin girdi ve çıktılarının basit olması, güncellenebilmesi, dilinin basit ve uygun olması gereklidir.
Bilgelik nedir ?
İnsanın dünya ile uyumlu, kendi kendine yeterli ve tam bir bilinçle yaşamasını, tutumunda bilginin belirleyici bir yer tutmasını, eylemlerinin enine boyuna düşünülmüş olmasını öngören yaşam ülküsü.
Genellikle dinsel nitelikte olan, ama dindışı örnekleri de görülen bu ülkü, tarih boyunca birçok kültürde çıkmıştır. İslam düşüncesinde hikmet kavramıyla dile getirilir.
Bütün dinlerin, topluluğun gündelik yaşamında söz sahibi uzmanlaşmış görevlilerinin yanı sıra dinin düşünsel yanını işleyen “bilgin”leri de olmuştur. Bunlar, dinsel ilkeleri bilgisel düzeyde ele almakla kalmamış, Tanrı’nın bilgeliğine yaklaştırdığı düşünülen bu ilkelerin gereklerini kendi yaşamlarında gerçekleştirmeye de çalışmışlardır. Bu yolla, bilgiyle düşüncenin insan yaşamını yönlendirmesinin örnekleri olmuşlardır.


3)
Bilgi toplumu olmak kavramı üretilen bilgiyi çoğaltmak dağıtmak kullandıracak teknoloji alt yapısını oluşturmaktır.Bilgi zor üretilir bu zorluğu aşarak bilgi üretmeyi bilen düşünen insanları yetiştirmek şarttır. Öte yandan üretilemeyen bilgiyi edinmek edinilen bilgiyi önce kullanıp değerlendirmek sonra başka bilgi üretmek için kullanmayı bilmelidir. Kısaca geleceğin toplumunda esas yapıyı bilgisayar ve iletişim teknolojileri belirleyecektir.mühim olan zihinsel emek olacaktır. RECEP AŞUR
TÜRKÇE İ.Ö

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder